Info

Coltings Nakna Sanning

Triatleten, entreprenören, författaren, debattören, och hälsokonnessören Jonas Colting ger sin syn på aktuella frågor inom träning, hälsa, kost och livsstil.
RSS Feed
Coltings Nakna Sanning
2016
February
January


2015
December
November
October
September
August
July
June
May
April


All Episodes
Archives
Now displaying: 2015
Dec 30, 2015

Vad har varit hetast, bäst, mest och värst under 2015? Missa inte vårt poddavsnitt som är inspelat under årets sista skälvande dagar under jublande pukor och trumpeter med champagnen på kylning!

Dec 18, 2015

Tänk om studier visade att 12% av Sveriges befolkning dog av C-vitaminbrist eller av drunkning eller av trafikolyckor. Det hade blivit ett ramaskri, en nationell kraftsamling och hela Anslagstavlan full med statlig information!

I det 38;e avsnittet av Coltings Nakna Sanning talar vi ut om den förbannade vilohetsen som håller på att ta kål på stora delar av befolkningen! Vi umgås också i efterdyningarna till Lucia Swimrun och pratar i vanlig ordning lite grann om kött. Dessutom, om Jonas första förkylningsdagar på fyra år!

Späckat, laddat och explosivt! Don´t miss out.

Dec 9, 2015
Vart går gränsen mellan ansträngning och smärta? Hur ont får egentligen ”ont” göra? Är ansträngning värt smärta och framför allt, är det egentligen nyttigt för oss? 
Och hur tänker man runt smärtan? Handlar det bara om Rocky Balboa-mentalitet eller finns det andra tricks?
Avsnittet är inspelat på Apollo Sports anläggning Thanyapura i Thailand, helt i anslutning till den intensiva träningsvecka som avslutades med en intensiv och syresmäktande aquathlon som fick deltagarna att kippa efter andan.
Dessutom berättar Jonas om de pikanta detaljerna bakom den tredje pungkulan och hur det känns att cykla 18 mil i badbyxor.
Allt detta och mycket mer i 37;e avsnittet av podden Coltings Nakna Sanning!
Dec 3, 2015
I avsnitt 36 av Coltings Nakna Sanning pratar vi om varför triathlon är den perfekta barn- och ungdomsidrotten! Vi pratar om varför barn och ungdomar ska träna mycket och ofta. Vi pratar om varför det är viktigt för barn att tävla och mäta sig och hur dumt det är att försöka eliminera alla moment av motgångar och svårigheter. Samtidigt tar vi en kraftfull ställning mot tidig elitsatsning och utslagning.
Men att träna mycket och ofta är INTE nödvändigtvis att elitsatsa!
Podden är inspelad på Thanyapura i Thailand och doftar den här veckan av kokos, solvarm hud och havsvatten. Don´t miss out!
Nov 26, 2015
Är det farligt att skära ned på kolhydraterna? Är ”energibrist” ett stort problem bland svenska idrottare? Och är då lösningen på nämnda energibrist att äta mer kolhydrater i en fettskrämd idrottsvärld?
Podden har pratat om det här ämnet många gånger tidigare men temat är ännu en gång aktuellt efter ett helt absurt inslag i Vinterstudion föregående helg.
Coltings Nakna Sanning tar en kraftfull ställning i frågan och lyfter återigen den stora skillnaden mellan tillfällig fitness och långsiktig hälsa.
Dessutom har veckans podd en air av sololja och kokos då avsnittet är inspelat på Apollos fantastiska anläggning i Thailand; Thanyapura!
Till yttermera vissa pratas det en del om efterskalven till köttavsnitten och annat tumultariskt prat. Avsnitt 35 av podden är ren dynamit!
Nov 11, 2015
I del två av poddens fokus på kött har vi nu kommit till den delikata och i högsta grad aktuella frågan om kött och miljö! En fråga som präglas av lågt i tak, komplett konsensus samt en åsiktskonformitet utan dess like! Men är det verkligen KÖTT som är det största miljöhotet? Räddar vi verkligen världen genom att sluta äta kött? Och har den veganpropagerande filmen Cowspiracy verkligen rätt när de säger att köttindustrin står för 50% av alla växthusgaser?
Svaret är naturligtvis nej, nej och NEJ! Podden tar itu med den politiskt färgade veganismen och ställer frågan NÄR I HELVETE naturligt betande djur, som funnits på jorden i miljoner år, blev samtidens stora klimatbov och potentiellt sett jordens undergång.
Dessutom samlar vi ihop intrycken ifrån reaktionerna ifrån förra veckan samt bekänner digitala ovanor, längtan efter det tysta och varför Jonas aldrig har ytterkläder på sig.
Coltings Nakna Sanning 33 will blow your socks off!
Nov 5, 2015
Det stora samtalsämnet den senaste tiden; KÖTT! Vi går på djupet och tar ett helhetsgrepp på kött under de två kommande avsnitten. Vi börjar med kopplingen mellan kött och hälsa! Är kött verkligen farligt? Hur kan det enda födoämnet som vi med säkerhet vet att människan livnärt sig på i flera miljoner år helt plötsligt vara dåligt för oss? Vad betyder WHOS;s omtalade studie och exakt hur mycket har massmedia förvrängt bilden av sanningen. Ska vi skylla bacon för det som snarare har med medföljande ketchup, juice och pommes frites att göra? Hur fel ute är veganerna egentligen och vilka hälsorisker löper man när man utesluter kött ur dieten. Hur rätt har Homer Simpson när han undrar varför vi inte ska äta djur när de är gjorda av kött?
Ovanpå allt om kött så pratas det simning, minnen från förr, ifrågasättandet av sjävbilder och identitet, varför Allt för Sverige är så bra, samt spridda skurar av låtreferenser ifrån 80-talet.
Avsnitt 32 av Coltings Nakna Sanning är rena dynamiten!
Oct 28, 2015
Hur crawlar man som Tarzan? Hur simmar man många mil som en krokodil? I svallvågorna av höstens första simcamp så tittar Jojje Borssén upp på podd-HQ och pratar simning med Jonas och Niklas.
Simning är det nya svarta och att kunna crawla är idag lika coolt och statusfyllt som en Porsche på 80-talet. Så hur gör man och vad tänker man på?
I avsnitt 31 av Coltings Nakna Sanning så ger vi järnet ända in i kaklet!
Till yttermera visso divideras det om språk, kommunikation, lingvistik, semantik, retorik och hur man skriver ett bra Högskoleprov. Det kastas ut brandfacklor och eldar tänds. Ett sjuhelvetes avsnitt helt enkelt!

 

Oct 22, 2015
Hur svårt är det att köra en Ironman eller en längre triathlon. Hur tränar man? Hur tänker man? Vilket upplägg ska man följa?
Eftersom vi arrangerar en ny halv-IM i Borås nästa år så ger vi i avsnitt 30 de bästa tipsen och tricksen kring hur man tar sig an uppgiften att möta en sådan utmaning!
Dessutom får vi höra om vad som egentligen hände under Jonas senaste resemissöde, uppdateringar ifrån Elins simträning och hur det kommer sig att avsnittet är inspelat i hjärtat av Bergslagen.
Mysfaktorn är hög och kvällen sen. Don´t miss out!

 

Oct 15, 2015
Ett helt gäng myter, missuppfattningar och missförstånd kring träning, mat och hälsa! Det är vad vi avhandlar i Coltings Nakna Sanning avsnitt 29.
Vi undrar och spekulerar i hur och vart de här myterna egentligen uppkommit och gissar att det finns ett Illuminatisällskap av dumma troll som prånglar ut all denna villfarelse.
Jonas äter middag, avhandlar den senaste träningen och argumenterar kring varför både Hank Moody och Erik Wickström är lika goda pappaförebilder. Det växlas ord på danska och de muntra tillropen är många och långa. Ett i sanning spektakulärt avsnitt som är både spekulativt och speciellt!

 

Oct 7, 2015
I avsnitt 28 diskuterar vi huruvida egoism är detsamma som egocentrism. Och om egocentrism ens är ett negativt attribut. Hur mycket tid och tanke får och kan man egentligen lägga på sig själv och sin hälsosträvan? Den självbekännande egocentrikern Jonas benar ut begreppen kring självcentrering och självförverkligande och går på vandring i minnenas allé. Podden går också till hårt angrepp på mataffärer som frontar godis värre än Hemmakväll och det mynnar ut i ett rejält dra åt helvete. Dessutom filosoferas det över termogenes och optimala inomhustemperaturer. Mycket kaffe konsumeras. Många tankar vädras. Knausgård kommer på besök. Alla kramas. Coltings Nakna Sanning går på djupet och på höjden.
Sep 30, 2015
I avsnitt #27 av Coltings Nakna Sanning lyfter vi debatten ifrån utseende och stigmatisering till insikten om att vi ska Älska Vår Kropp! Men finns det verkligen ett ”hat mot feta”? Är det inte snarare så att det är öppet mål i att kritisera och demonisera vältränade människor som ägnar mycket tid åt träning? Och handlar det inte ytterst om en allmänt utbredd ytlighet som gör att vi bedömer yta mer än innehåll? Till yttermera visso dissekerar vi farhågorna kring gifter i maten, fläckborttagning som inte tar bort fläckar och tar en vända till med korttidsfasta. Ett strålande, sprudlande och sensationellt avsnitt inspelat under the influence av stora mängder koffein och hormoner!
Sep 23, 2015
I avsnitt 26 avhandlar vi bland annat träningsinspiration och hur man kommer igång. Eller hur man gör om man vill komma igång. Eller hur man gör om man vill vilja att komma igång. Hur man kommer igång att vilja. Ja, det är rörigt men vi kommer till avslut i frågan. Till yttermera visso avhandlas också musik för 80-talsinfluerade autister, minnen ifrån förr, Citadelldoppet 1987 samt vad Douglas Couplands bestseller egentligen handlar om. Något dras åt helvete och småkakorna som ligger på konferensbordet är i centrum nästan hela tiden. Kaffe på det. Och så naket.
Sep 16, 2015
Skador, sjukdom och döden. Hur ska idrottsmän och träningsmänniskor förhålla sig till de aspekterna av livet? Kan vi undvika dem, förneka dem, förebygga dem eller behöver vi helt enkelt roll with the punches och leva med ödmjukhet? När idrottsmän skadas, blir sjuka eller till och med avlider, vad beror det på och vad betyder det? Och hur bemöter vårdapparaten en skadad eller sjuk individ som hårdtränar? Detta och mycket annat handlar Coltings Nakna Sanning #25 om! Vi avhandlar SVT;s fördelar och nackdelar och delar ut ett dra åt helvete i vanlig ordning. Vi pratar om sån´t som hände förr i tiden och bjuder på lite naket. Vi går högt och djupt och på bredden.
Sep 9, 2015
I måndags körde jag min tionde raka ÖTILLÖ. 120 av de bästa tvåmannalagen från 26 nationer gjorde under den dagen sitt yttersta och kämpade på land och i vatten. På Utö var vi till slut framme och i mål. Där mötte vi värme, mat och återhämtning. Samtidigt gör idag många andra människor en helt annan resa över land och vatten. Många av dem når aldrig en trygg hamn. Många av dem kommer aldrig fram på sin resa. Många av dem går under på vägen fram till den trygghet de sökt sig ut på havet för att nå. Under ÖTILLÖ kunde vi att njuta av ynnesten och friheten att kunna uppskatta en tuff och utmanande dag i skärgården. Men vi gjorde det samtidigt med en tanke på alla de som inte har vare sig frihet eller trygghet utan är på flykt. Avsnitt 24 av Coltings Nakna Sanning handlar om ÖTILLÖ, om att hjälpa andra och om vår nystartade insamling #swimrunforlife som på några dagar samlat in över 215000 kr.
Sep 2, 2015
Hon började träna triathlon för mindre än ett år sedan. Hon var livrädd för vatten, hade aldrig cykeltränat och hatade löpning. Förra helgen fullföljde hon Stockholm Triathlon med 1500 m simning, 40 km cykel och 10 km löpning. Det i sig är stort. Men om man sedan lägger till att hon för tre år sedan amputerade båda underbenen, låg flera månader på sjukhus, hade en hemsk rehabprocess och kämpade med inre demoner och självmordstankar, så är Shahrzad Kiavashs berättelse en oerhörd berättelse om mod och kämpaglöd! Shahrzad är ett levande bevis på att livet handlar om att göra det mesta och bästa av det man har. För om man vill hitta hinder och ursäkter så finns det alltid sådana. Shahrzad ser inga hinder och kommer inte med några ursäkter!
Aug 26, 2015
För någon vecka sedan basunerade massmedia ut uppgiften att en studie visar att man blir smalare av kolhydrater än av fett. Kan det verkligen stämma? Eller är både studien och resultatet helt feltolkad? Vi går på attack och på djupet! Podden avhandlar så vitt skilda ämnen som irriterande radiomanér, ålens mystik, skotska sjöodjur och absurditeten bakom Way out Wests kött- och mejeriförbud. Förresten, absurditeten bakom hela demoniseringen av kött som miljöbov! Sedan avslutar vi med spridda minnen av det flydda 80-talet och hur stand up comedy förändrats genom åren. Jonas namedroppar blandade glimtar av sitt förflutna och så kör vi naket så vi nästan skäms!
Aug 19, 2015
Vi betar av samtidsreflektioner varvat med nya litteraturtips och blandade karameller ur den senaste veckans godispåse. Varför är ICA-kurirens kokosfettsvarning helt absurd? Hur deltar man i lopp utan att tävla? Skillnaden på business class och ekonomi? Svammel och allvar med mycket naket på slutet!
Aug 12, 2015
Coltings Nakna Sanning välkomnar en världsmästare och en äkta järnman! Göran Magnusson är 70 år gammal och vinner triathlontävlingar i parti och minut, senast två distanser på masters-EM. Vad sägs om att simma 1500 meter, cykla 40 km och sedan springa avslutande 10 km på 41-42 min? Det är Görans standard! Lyssna på ett glädjesprudlande avsnitt om hur man kan vara pensionär och hålla en högre nivå en de flesta 30-åringar och hur ålder, i högsta grad, bara är en siffra!
Aug 5, 2015
Podden har rört sig en hel del kring ämnet och tidigare avhandlat både socker, kostråd, fett och uthållighet men nu pratar vi om själva konceptet LCHF. Vad är LCHF, hur funkar det och varför? Och hur kommer det sig att LCHF möter så mycket motstånd från diabetessköterskor och sjukvård trots att så många erhåller enastående resultat? Bonusmaterial kring Jonas middagsvanor, dygnsrytmsvanor och (bristen på) vardagsmotionsvanor. Podden går också hårt åt dumhet i sociala medier och oförmågan att skilja mellan bananer och skumbananer. Kanske också lite naket…
Jul 29, 2015
Är den egentliga drivkraften med träning att vara snyggare naken? Hur mycket fåfänga är egentligen OK? Vi pratar om fitness- pch samhällsideal kontra verkligheten med idrottare i funktionella kroppar. Varför har svankande tjejer på Instagram blivit utseendenorm och hälsoideal för så många tjejer. Men så mycket mer! Vi gör upp med de svenska dietisterna och sågar dem vid fotknölarna. Därtill blir det semesterminnen, en hyllning till det skrivna ordet, personlighetsutveckling, djupsinniga funderingar och högläsning ur Knausgård. Möjligen också lite naket. Including but not excluding.
Jul 22, 2015
Vi pratar om elitidrottens krav, förutsättningar, berättigande, fördelar och flippsidor. För individen och för samhället. Elitidrottens vara eller icke-vara, helt enkelt! Dessutom sågar vi apoteket (igen!), pratar om gluten och Jonas funderar över livet, simning och varför han kom sent till inspelningen.
Jul 16, 2015
Pirret i magen, det är vad som driver Elin till att ta sig an allt större utmaningar. I det här avsnittet berättar hon om det, och om hur hon har gått från agility med hundar, till att fullfölja en svensk klassiker, till att stå överst på pallen i Stockholm Swimrun och Stockholm Aquathlon. Dessutom avslöjar hon att Jonas Colting inte har lärt henne någonting, överhuvudtaget.
1 2 Next »